Netværkstopologi

Modeller til Netværk – Netværkstopologi

Netværkets topologier er de forskellige former for netværk vi har haft fra det første og til nu. Med topologi i tankerne er det egentlig også den måde udviklingen af dét internet vi kender i dag.
Der er fire grundlæggende typer af netværkstoplogier: Ring, Bus, Mesh og Stjerne.

netvarksmodeller


RING MODELLEN
En ring netværk kan defineres som, at der er én, som forbinder en knude eller en station til mindst to andre. De forbindelser skaber strøm af data, med alle knudepunkter forbundet med hinanden.

Hver efterfølgende station vil øge eller gentage signalet, da det rejser rundt i ringen og danne et stabilt niveau af ydeevne. Selvom afstandene mellem hvert knudepunkt på ringen, vil afvige fra miljø til miljø.

Ring-netværk er delt netværk. Dette vedrører tilslutningsmuligheder og båndbredde. Det betyder, at mængden af hastighed over en bredbånds-eller lokalnetværk fodring i ringen er divideret med antallet eller stationer i ringen.
Speed

 

BUS MODELLEN
Her er de forskellige enheder forbundet til en linje, således at man ikke skal få igennem den ene for at nå hen til den anden. I bus topologi befinder alle sendte signaler sig overalt i netværket på samme tid. Dette virker på samme måde, som hvis alle terminalerne var koblet på ét langt kabel. Alle terminalerne lytter altså til kablet hele tiden.

En fordel ved at bruge bus topologi er, at det er en billig løsning, som samtidig er forholdsvis let at installere. Den største ulempe er, at hvis der opstår et kabelbrud eller en fejl, så afbrydes hele netværket, hvilket gør det meget vanskeligt at fejlfinde.

 

MESH MODELLEN
Mesh-netværket er udviklet sådan, at der bliver trukket kabler mellem alle enheder. Det er egentlig meget smart i de små netværk, men når man skal ud på en større skala bliver rent ud sagt umuligt, da det ville blive et værre rod med alle de kabler på verdensplan.
Der findes også et netværk, som lænder sig meget op af Mesh modellen, dette er P2P.


STJERNE MODELLEN

I stjerne netværk er alle klienterne tilsluttet et samlingspunkt.
Fordelen er at dette er lettere at installerer og fejlfinde på, da der ofte er installeret lysdioder på samlingspunktet og terminalen, så man kan se om der er forbindelse i begge ender af kablet. Til gengæld kan der opstå problemer, hvis der en fejl i samlingspunktet påvirker det samtlige terminaler der er tilknyttet.

Fordelene ved stjernemodellen kunne være at det er let at installere og kable og Netværket går ikke ned, når der tilkobles eller fjernes enheder. En Ulempe kunne tværtimod være at det kræver mere end busnetværket og hvis HUB’en går ned, kan de tilkoblede enheder ikke anvendes.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s