Det Store Netværk

  • Beskriv hvordan internettet hænger sammen

Internettet er et kæmpe emne, som kan være svært at forklare, da det er kæmpe stort og samtidig ikke er noget, som er fysisk.
Jeg synes det er nemmest at forstå internettet, ved at tænkte på, at der er et kæmpe et system med to hovedkomponenter. Den første af de to komponenter er hardware, som eksempelvis: selve computeren, routere, servere, mobiltelefon tårne, satellitter, radioer, smartphones og andre enheder. Alle disse enheder skaber til sammen et netværk.

– Nogle er endepunkter, for eksempel computeren, smartphone eller en anden enhed man bruger til at læse dette, kan tælle som én. Vi kalder dem ’End points clients’.
– Maskiner, der lagrer de oplysninger vi søger på internettet, er servere.
– Og så er der de transmissionslinjer, som kabler og fiberoptik, eller det kan være trådløse signaler fra satellitter, mobiltelefon- eller 4G tårne, og radioer.

Alt dette hardware vil ikke skabe et netværk uden den anden komponent af internettet, som er protokoller. Protokoller er et sæt af regler, som maskinerne følger for at udføre opgaver. Uden et fælles sæt af protokoller, som alle maskiner der er forbundet til internettet skal følge, kunne kommunikationen mellem enheder ikke ske. De forskellige maskiner ville være i stand til at forstå hinanden eller endda sende oplysninger på en meningsfuld måde.

For at forstå hvordan internettet hænger sammen, har jeg læst denne lange PDF. Den er simpelhen så dejlig pædagogisk, let forståelig og giver et godt indblik i hvad det hele drejer sig om.
https://www.iis.se/docs/Internettet_sadanvirkerdet.pdf
Skærmbillede 2016-08-25 kl. 14.11.00.png

  • Hvad er malware, og hvordan kan vi undgå at få den på vores maskine

Malware er en sammentrækning af de engelske ord ’malicious’ software. På dansk betyder det: ondsindet programkode. Det bruges som en fællesbetegnelse for en række kategorier af computerprogrammer, der gør skadelige eller uønskede virus på de computere, de kører på. Der findes en lang række forskellige kategorier af Malware.

Der er faktisk kun en måde at undgå Malware på. Det er udelukkede dig selv, altså brugeren brugeren på computeren. Der skal egentlig ikke meget til! Andet end at tænke sig rigtig godt om når man er på nettet. Vælge med omhu hvad man for eksempelvis downloader og installere på din computer. Et enkelt godt råd: Undersøg inden du downloader eller installere. Dette kan blot være at bruge 5 minutter på nettet, evt. læse nogle anmeldelser.

  • Hvorfor det er nødvendigt med sikre protokoller på nettet

Det er vigtigt at sikre protokoller pga. databeskyttelse. Hjemmesider der har https (*HTTPS er en krypteret udgave af http) begrænser mængden af oplysninger om personer og beskadigelse fra hjemmesider.

*HTTPS er en krypteret udgave af http. Det er en protokol på internettet, som oftest bruges i forbindelse med tjenester hvor kun afsender og modtager på kende til beskeden, for eksempel: kreditkort, debitkort og andre betalingskort via internettet og/eller tilmelding hvor CPR-nummer skal oplyses.
  • Et lille emne jeg har besluttet mig at undersøge lidt om: ISO Modellen

OSI-Modellen beskriver de forskellige lag i et typisk netværk, og er en såkaldt reference model. Forskellige protokoller kan så vælge at overholde alle, eller også bare nogle, af disse lag.
Forestil dig en pakke, der sendes igennem de forskellige lag, og for hvert lag pakken kommer igennem, puttes lag-specifikke data på pakken, før den sendes til det næste lag.

osi_model.png

OSI modellen består af 7 lag
7: Applications laget (Applications overførsel)
6: Kommunikations laget (Konvertering af formater)
5: Sessions laget (Håndtering af datapakker
4: Transport laget (Port nummer)
3: Netværks laget (IP Adresser)
2: Datalink laget (Mac adresser)
1: Fysisk (Kabel tilslutning)

 

 

 

Kilder: https://da.wikipedia.org/wiki/Malware
http://www.computerdk.com/Networking/internet-networking
https://support.microsoft.com/da-dk/kb/103884
Oplæg fra mine undervisere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s